Ondernemingsnummer : BE0656 712 566  - Alle rechten voorbehouden- www.rewilding.be -Rewilding, Heirbaan 2, 2370 Arendonk, Tel 0495/62.71.36 , Mail: info@rewilding.be

WAT IS WILDPLUKKEN

May 2, 2017

 

 

 

De term wildplukken is nog redelijk jong ,  maar het gebruik is al zo oud als de mensheid. Theoretisch gezien is wildplukken het uit de natuur verzamelen van eetbare of bruikbare planten.   Vrijwel alle zoogdieren die in de natuur leven, halen er ook hun voedsel. Echter op voor mensen is dit gebruik op vele plaatsen verboden.   Wildplukken zit in onze natuur, tientallen generaties voor ons bouwden veel kennis er ervaring op omtrent wilde planten en het gebruik ervan. Vrijwel alle groenten die we nu kennen zijn afkomstig van een wilde plant. Sommige soorten zijn er vrijwel niet op veranderd, en andere planten kan je niet meer herkennen van zijn afkomst.   Deze kennis , is helaas de laatste generaties bijna volledig verloren gegaan. 

De Oorzaak zijn het gebruik van pesticiden , kunstmest en chemische producten uit de landbouw en andere industrie hebben hierdoor  tal van planten doen verdwijnen van het toneel.  Ook een grote impact heeft de oorlog en de mijnindustrie gehad. De mijnbouw heeft de kap van talloze bossen op zijn geweten, om in ruil overal massaal dennen te laten aanplanten.

Het verlies van talloze ecosystemen en dus ook wilde planten en dieren was het gevolg.  

 

 

 Vlaanderen & Nederland

 

Kort samengevat is heel Vlaanderen en Nederland ooit bewerkt geweest , door natuurbeheer zijn er ondertussen veel planten opnieuw terug aanwezig . Echter in landbouw wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van pesticiden, dus op vlak van weide en veldplanten  is er nog een hele weg te gaan.    Maar de kennis van vroegere generaties ,  is grotendeels verloren gegaan.  gelukkig beschreven in boeken , en nog wel aanwezig in delen van europa waar de tijd heeft stilgestaan ( de natuur beter is gespaard, mensen een andere levensstijl 'hebben kunnen' hanteren). We zien op deze moment een grote interesse van jonge en minder jonge mensen die graag terug deze kennis willen beheersen om door te kunnen geven aan de volgende generatie. 

Diverse planten uit de natuur verzamelen om te koken of te eten is uiteraard de eerste taak. Maar wat doe je met die planten die we verzameld hebben ?  Bramen en frambozen zijn wellicht geen zorg, net als andere bessen...  maar die nieuwe smaken, hoe ga je daarmee om ? Die taaie planten , extra pitjes , dunne wortels, ... het kost extra tijd en soms ook extra moeite !

We zijn in onze moderne maatschappij niet meer gewend om veel tijd te spenderen aan het verzamelen en bereiden van ons voedsel . Terwijl de meeste van onze overgrootouders dit als hoofdactiviteit hadden gedurende de dag.  Het zit in onze natuur om met voedsel bezig te zijn, maar tijdsgebrek  is een begrip dat veel mensen als een schaduw achtervolgt.  Voor ons is tijd nemen , een belangrijk stuk van het wildplukken.  Je kan het zien als een culinaire welness, een wereld van smaken groeit wellicht ook bij jou om de hoek ! 

 

 

Wildplukken vs Wildkoken ?  

 

Superfoods uit de natuur ?  

De groenten en kruiden die we kopen in de winkel zijn gekweekt , de landbouwer wil zoveel mogelijk kweken en liefst ook zo snel mogelijk. Door de meest moderne teeltwijzen zijn groenten mooi, liefst ook lang bewaarbaar , en meest vooral groot. Hoe groter de groenten , hoe beter de prijs.  Echter een plant die in de natuur groeit heeft er meestal véél langer over gedaan om te groeien dan een gekweekte plant. Een plant in de natuur heeft een breed scala aan mineralen , vitaminen en sporenelementen die het kan opslaan gedurende de langzame groei.  Planten bij de landbouwer groeien sneller ,op 'armere' grond en bevatten dus veel minder mineralen en vitaminen , maar ook vaak minder vezels , enzymen, ... 

Diverse wilde planten zoals bijvoorbeeld een brandnetel zit boordevol vitaminen en bevat hij tot 20%  mineralen . 

 Zo bevat de grote brandnetel onder andere ; 

Vitamine B1, B2, B5, C, E, K1

Ijzer, silicium, calcium, kaliumzouten,magnesium, ...

essentiële aminozuren, looistof, fenolzuur, enzymes, quercetine, kaemferol, isorhamnetine, triterpenen, ...

(*bron ; groot handboek geneeskrachtige planten Dr Geert Verhulst)

Een plant die al deze stoffen bevat zal je in geen enkele supermarkt vinden, zeker niet bij planten waarbij de groei geforceerd is. Het is slechts een voorbeeld om te illustreren hoe we veel massa groenten kunnen kweken , de groenten kunnen nooit meer bevatten dan dat de bodem en lucht hen te bieden hebben.   

 

Risico's van wildplukken ?  

 

Er zijn uiteraard ook risico's verbonden aan wildplukken, al zou dit je niet moeten weerhouden om toch ten velde te trekken. 

* Parasieten ;

 Planten kunnen besmet zijn door parasieten. Let bijvoorbeeld op bij het plukken van bessen, dat je niet te dicht bij de grond plukt  om het risico van de vossenlintworm  te vermijden. In beken en stroompjes waar waterkers groeit , pluk je best niet als er vee of wild komt grazen om geen risico te lopen op leverbot

* pesticiden ;

Heel wat bermen worden "onderhouden" door goed bedoelende buren, landbouwers, overheden, helaas komt de sproeier daar vaak nog aan te pas. ook opletten als je vlak tegen een veld plukt, als je gele randen ziet of een vermoeden hebt dat iets er te netjes uitziet blijf je er beter af tenzij je zeker bent dat het veilig is. 

* Zware metalen;

langs wegen pluk je beter nooit ... Nu rijden we loodvrij, maar ooit was dat anders... Sommige bermen zijn op die manier sterk verontreinigd. Ook industriegebieden en vooral dan oude industrie mijd je beter !  

* Teken; 

Als je vaak in velden en bossen vertoefd , ga je ongetwijfeld ooit in aanraking komen met teken.  Deze teken kunnen de ziekte van lyme , maar ook andere ziekten overbrengen.  Controleer je daarom steeds als je in de bossen of velden bent geweest , ongeacht of je sprays of andere hulpmiddelen hebt gebruikt. 

*De Verkeerde plant; 

Veel planten lijken sterk op elkaar , de hoofdregel daarin is dat je bij de minste twijfel de plant laat staan. 

Zeker ook bij paddestoelen neem je geen risico's , sommige planten kunnen dodelijk giftig zijn. 

*allergische reacties; 

Als je gevoelig bent aan allergenen, dan test je beter eerst het sap van de plant op je huid. Als je huid niet reageert, dan wrijf je een beetje op je lip , daarna kan je er een beetje van proeven. Pas als alles zonder gevolg verloopt kan je deze gebruiken. Gebruik dan nog steeds met mate. 

Laat je niet afschrikken door de risico's ,begin bij wat je kent en bouw je kennis langzaam op. 

 

 

Spelregels

 

De spelregels zijn redelijk simpel ... 

1) Wat je niet kent laat je staan

Planten determineren is niet zo vanzelfsprekend als je het nog niet vaak hebt gedaan. Daarom ben je het best gewapend met een goede gids, bij voorkeur enkele verschillende (veld)gidsen.  Om planten te herkennen kan je al je zintuigen gebruiken , kijken , ruiken , voelen en dan pas als laatste proeven. 

2) pluk nooit een plek kaal 

Niet alleen mensen, maar ook dieren houden van diverse wilde planten. Door slechts een kleine fractie te verzamelen van wat er groeit , zal je volgend jaar opnieuw nog kunnen plukken . Ook andere mensen kunnen dan nog hun portie verzamelen . Mogelijk zijn er ook nog wel diverse dieren die een connectie met een bepaalde plant hebben, bijvoorbeeld bijen, vlinders etc... Bijvoorbeeld vogels zullen je dankbaar zijn als je niet het laatste besje plukt ! Het is trouwens mede dankzij die vogels dat wij overal bessen kunnen verzamelen,  daar vogels de voornaamste verspreiders zijn van enkele van de lekkerste bessen die ons land rijk is. 

3) respecteer de natuur (en andermans eigendom) 

Als vanzelfsprekend blijf je uit de buurt van vogelnesten, verniel geen planten of bermen.  Laat zeker nooit afval achter . 

Van zeldzame planten blijf je altijd af , en pluk niet zomaar in iemand anders zijn tuin (tenzij je eerst toestemming hebt gevraagd) 

 

 

 

 

 

WORKSHOP

AL onze workshops zijn van het back to basics pricipe . We brengen de hele dag in de natuur door , plukken, koken en eten buiten  zonder al te veel luxe.  

 

Wel zorgen wij voor maaltijden, tussendoortjes , een lekker tasje thee of koffie. Tijdens de wandeling gaan we veel wilde planten bekijken en bespreken , en proeven we er uiteraard ook van.   Aan het einde van de dag bereiden we onze oogst op een houtvuur , om vervolgens te genieten van echte én pure keuken  !   Kiezen voor een workshop van ons ,is niet zomaar een workshop wildplukken... het is een dag rewilden, terug naar je roots !  Wees er maar zeker van dat je deze dag niet zo snel zal vergeten !   Wacht zeker niet te lang met inschrijven , wij kiezen bewust voor kleine groepjes ... daarom zijn de plaatsen altijd beperkt !   

inschrijven kan HIER

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

The only way is up!

November 4, 2017

1/9
Please reload

Recente berichten