Ondernemingsnummer : BE0656 712 566  - Alle rechten voorbehouden- www.rewilding.be - Inschrijfgeld kan niet terugbetaald worden/tenzij bij annulatie -  Rewilding, Heirbaan 2, 2370 Arendonk, Tel 0495/62.71.36 , Mail: info@rewilding.be Rekeningnummer BE06973354233122

Love amply

 live simply  

run wild.

Leve de lente

April 1, 2017

 Meidoorn (Crataegus). Nog niet veel groen, maar de eerste blaadjes zijn er toch al.

 

 

Het zonnetje laat zich stilletjes weer voelen, de vogels laten weer van zich horen en de dagen zijn terug lang aan het worden: de lente is terug in het land. Echt “T-shirtenweer” is het nog niet voor de meesten, maar de aangenamere temperaturen betekenen de start van de wederkeer van het groen en dat de dieren zich weer laten zien. Voor mij betekent het dat ik weer wat tijd buiten kan doorbrengen en met dat goede weer van de afgelopen week ben ik alvast eens een serieus aantal teugen frisse lucht gaan scheppen. (met de camera bij de hand uiteraard)

 

Het zal iedereen wel opgevallen zijn dat de knoppen aan de eerste bomen al zijn opengegaan en er al wat jong groen de bossen en tuinen terug kleurt. Bij mij in de tuin zijn de wilde tuintjes al terug begonnen met uit te schieten waarvan sommige planten zoals de lupines al een grote voorsprong hebben genomen. Veel insecten zijn er nog niet aangezien er nog maar weinig bloemen zijn, maar ik heb het geluk al gehad om een kolibrievlindertje te spotten terwijl het zich tegoed deed aan de wilgenbloesem.

 

 

 

Over vlinders gesproken:

de eerste zijn al rond aan het fladderen, mocht je het nog niet opgemerkt hebben.

Atalanta en citroenvlinder,

maar vooral dagpauwoog laat zich veel zien hier bij mij. Een andere soort die zich heeft laten zien

in onze tuin was een gehakkelde aurelia (Polygonia c-album).

 

 

 

 

 

Een heel aantal zangvogels heb ik al gehoord, maar soorten zoals de zwartkop en kleine karekiet moeten hier nog arriveren, hetzelfde geldt voor de lokale koekoek. Intussen is het eerste boerenzwaluuwtje gearriveerd, het zat op een elektriciteitskabel boven de weg. Nog even en de rest zal ook wel aankomen. Kort samengevat kan je op dit moment een heel aantal trekvogels zien overvliegen als je er op let, kijk dus uit voor V-formaties van ganzen of misschien zelfs een zeldzame roofvogel zoals een visarend.

 

 

De vorige twee jaren had ik

het geluk kraanvogels te zien,

maar daar lijkt het dit jaar niet van te gaan komen.

Als alternatief is er wel een koppel rode wouwen (Milvus milvus),

de grootste roofvogels die je in België kan aantreffen, boven het huis gepasseerd waar ik nog net

op tijd een paar kliekjes van heb kunnen maken.

Alleen valt de kwaliteit wat tegen met dat al dat inzoomen en achteraf bijknippen...

 

 

 

Samen met de trekvogels zijn er door de warmere temperaturen ook andere dieren terug actief die je tijdens de winter niet zag: vleermuisjes vliegen ’s nachts terug te zigzaggen op jacht naar muggen die er helaas ook weer zijn, maar egeltjes zijn ook terug wakker uit hun winterslaap.

Het amfibieënseizoen is trouwens terug begonnen. Padden, kikkers en salamanders zijn ook ontwaakt uit hun ondergrondse holletjes of van onder dood hout gekropen en zijn nu op weg naar hun vijvers om er te paren en eieren te leggen. Kijk dus een beetje uit als je met de auto of fiets rondrijdt, zeker naar de avond toe.

 

Ik ben al een paar keer er op uit getrokken met de bedoeling een paar van deze koelbloedige dieren tegen te komen. Groene kikkers kan ik op verschillende plekken luid horen kwaken, maar zodra ik dichterbij kom houden ze op omdat ze me kunnen zien.

Een paar bruine kikkers

(Rana temporaria) ben ik doorheen de dag tegengekomen tussen de dode bladeren. Van eentje heb ik een paar foto’s kunnen maken, de andere twee waren me te vlug af en sprongen een slootje in.

 

 

Voor overige amfibieënsoorten heb ik een avondwandelingetje gemaakt en toen het donker was maar voor de veiligheid met mijn fietslamp op de grond geschenen (we willen natuurlijk geen kikkers plattrappen). Dat had zeker zijn resultaat want het was een van de warmste dagen tot nu toe, waardoor koudbloedige dieren actiever zijn. Een aantal gewone padden (Bufo bufo) en zelfs een kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris) zaten op de weg wat een paar leuke fotootjes opleverde.

Natuurlijk heb ik nog andere dieren voor de lens gekregen, maar dat houden we wel voor een andere keer.

 

 Gewone pad (Bufo bufo) op een onverhard pad (Onverhard pad).

Een kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris). Deze was best klein en had geen stipjes op de buik dus ik denk dat dit nog een jong dier was. Anders zat het vast wel in het water en niet op de weg.

 

 

Om af te ronden nog even een fotootje van deze slanke sleutelbloemen (Primula elatior). Het zijn voorjaarsbloeiers, wilde bloemen die er al vroeg bij zijn voordat de bomen weer een volledig bladerdak hebben en een groot deel van het zonlicht tegenhouden.
Onthoud die voorjaarsbloeiers even voor een volgende blogpost van mij: daarvoor ga ik binnenkort even langs in een beroemd stukje Belgische natuur, eentje dat zeer bekend is zelfs buiten onze landsgrenzen omwille van haar bloemenpracht.

 

Stay tuned en vergeet niet naar buiten te gaan om wat van de natuur te genieten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

The only way is up!

November 4, 2017

1/9
Please reload

Recente berichten

November 4, 2017

August 28, 2017